Çarşamba

MAKARNA PORSİYONU, MAKARNA KAÇ KALORİ


Makarna sadece italyanların değil, değişik formları ile bütün dünyanın vazgeçilmez yemekleri arasında. Özellikle diyet yaparken çok özlenen bir yemek türü. Nasıl yemeliyiz? Posiyonu ne kadar olmalı? Kaç kalori?Nasıl yersek kilo aldırmaz? Yanında ne olmalı?  Bunun gibi birsürü soru aklınıza takılıyorsa bu post sizin için!

Makarna durum buğdayından yapılan ve diyetlerde karbonhidat grubunda sayılan bir yemek türüdür.  Çok pratik ve kısa süren bir pişirme şekli olsada aslında makarna ile efsaneler, harikalar yaratabilirsiniz.

Makarnayı daha sağlıklı hale getirebilmek için özellikle haşlama süresine dikkat edilmesi gerekir. Kepekli ve kalın  hamurlu olmayan normal makarna türleri ortalama 10-15 dakika haşlanmalıdır. haşlama suyuna az miktar tuz katılabilir. Ancak yağ kosunda dikkat! makarna dokusu sebebi ile yağı kaldırabilen emebilen bir besindir. Bol bol yağ katsanızda sizi rahatsız etmez. Dolayısı ile siz mümkün olduğunca az yağda pişirip, az yağ ilavesi ile soslamaya çalışın.
Kadınlar için bir oturuşta 80gram, erkekler için ise 120gramdan fazla makarnanın yenilmesini istemeyiz.80 gram makarna ortalama 4 dilim ekmek eşdeğeridir ve 280 kalori değerindedir.

NOT:Yukarıdaki fotoğrafta görülen 1 kase çiğ makarna 80gramdır. .Pişmiş  olarak görülen makarna ise ortalama 50-60gram kadardır.

Makarna tek başına çok az lif içeren bir besindir. Dolayısı ile yerken tabağınızda ya sebze garnütürü olmalı yada sebzeli bir sos ile karışıtırlmalıdır. Yukarıdaki fotoğrafta fırınlanmış kabak garnitürü ile birlikte tüketilmiştir. Sebze soslu makarna tarifi için TIKLAYINIZ.
 
Yukarıda da anlattığım gibi makarna diyetimizde karbonhidrat grubu olarak yer alır. dolayısı ile daha dengeli ve besleyici bir öğün planlayabilmek için bir protein grubu ile birlikte tüketilmelidir. Örneğin köfte, et sote, balık veya tavuk gibi bir protein gurubu olabileceği gibi, yoğurt, peynir, ayran eşliğinde de protein desteği yapabilirsiniz.

Eğer şeker dengesizliğiniz, insülin direnciniz var ise makarnayı kepekli makarna şeklinde ve 1 kaseyi geçmeyecek şekilde tüketmenizi tavsiye ederim.

Son olarak fotoğrafta gördüğünüz tabak güzel bir öğlen yemeği alternatifidir. Tabağın toplam kalorisi ortalama 600kaloridir. Eğer diyetinizin kalorisi 1300 kaloriden az ise bu tabaktaki porsiyonları biraz azaltarak tüketmeniz daha doğru olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder